Dnia 27 kwietnia br. w Czeladzi miała miejsce jubileuszowa, dwudziesta, certyfikacja żywności biorącej udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Do atestacji zakwalifikowane zostały wyłącznie wyroby z tzw. polskim akcentem: produkowane z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.
Wszystkie artykuły spożywcze spełniające ten warunek zostały indywidualnie sprawdzone przez jury. Każdy produkt otrzymał od członków Loży Ekspertów noty w skali od 1 do 10 za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzebnych jest min. 7,5 pkt., natomiast wyroby z maksymalnymi notami są nagradzane także tytułem TOP PRODUKT.
W jubileuszowej certyfikacji wzięło udział 75 producentów z całego kraju. Loża Ekspertów oceniła niemal 170 wyrobów różnego typu.
Wołowina na steki z oferty mieszczącego się w Bargłach Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego Henryk Kowalczyk otrzymała od Loży Ekspertów maksymalne noty, dlatego też przyznano jej certyfikat jakości „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.
Co ważne, specjał ten został nagrodzony już po raz trzeci. Poprzednio wołowina na steki została wyróżniona godłem promocyjnym niemal dwa lata temu, podczas XIII atestacji produktów spożywczych. Kolejna ocena była konieczna, gdyż certyfikaty są nadawane właśnie na dwa lata; po upływie tego okresu wytwórca może dostarczyć produkt do powtórnego sprawdzenia. Loża Ekspertów raz jeszcze ocenia nagrodzony wcześniej wyrób i decyduje czy nadal spełnia on warunku programu.
Kolejny certyfikat dla specjału z oferty P.P.U.H Henryk Kowalczyk dowodzi, że producent ten – bez względu na upływający czas – utrzymuje wysoką jakość.
– Certyfikatem „Doceń polskie” honoruje się tylko rodzimą żywność wysokiej jakości. Godło promocyjne nadawane jest przez specjalistów z branży spożywczej, konsumenci mają więc pewność, że produkt opatrzony znakiem „Doceń polskie” został sprawdzony i warto po niego sięgnąć. Jednocześnie, certyfikat rozwiewa wszystkie wątpliwości dotyczące pochodzenia produktu, wybierając go kupujący wspierają polski sektor spożywczy – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Udział producenta w programie „Doceń polskie” dowodzi, że wytwórca nie boi się ocen niezależnych ekspertów. Certyfikat nadawany jest na podstawie ocen specjalistów; wyróżnienia nie są nadawane automatycznie wszystkim, którzy o niego zabiegają. Zdobycie certyfikatu jest więc prestiżowym osiągnięciem – podsumowuje M. Bielski.
O programie „Doceń polskie”
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania przedsięwzięcia, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców.
W ramach programu, cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich indywidualnie ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Każdy juror indywidualnie sprawdza wszystkie produkty i przyznaje im noty w dziesięciostopniowej skali. Punkty są przyznawane osobno za każdy z trzech wymienionych wcześniej aspektów. Certyfikat jakości uzyskują tylko te wyroby, którym przyznano minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł TOP PRODUKT. Godła promocyjne są nadawane na dwa lata. Po tym okresie producent może ubiegać się o zdobycie kolejnego wyróżnienia, w tym celu zgłasza nagrodzony wcześniej artykuł do ponownej oceny.
Wyczerpujące informacje na temat programu i realizowanych w jego ramach projektów, są dostępne stronie internetowej programu, pod adresem www.docenpolskie.pl. Informacje na temat laureatów programu i nagrodzonych artykułach spożywczych można natomiast uzyskać odwiedzając blog programu, dostępny pod adresem blog.docenpolskie.pl.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.