Nasza nowoczesna ubojnia jest na terenie Śląska jedną z nielicznych oferujących w pełni profesjonalny ubój bydła. Wybraliśmy tę ścieżkę specjalizacji, gdyż widzimy przed nią przyszłość, coraz więcej hodowców w naszym kraju stawia bowiem na chów bydła ras mięsnych. Ponadto – Ślązacy spożywają najwięcej wołowiny w skali kraju; roladki czy gulasze, to tutejsze tradycyjne dania. Tusze wołowe do naszego zakładu rozbioru mięsa pozyskujemy częściowo z własnej ubojni, częściowo zaś skupujemy. Korzystamy wyłącznie z krajowego surowca. Postawiliśmy na profesjonalną produkcję wołowiny kulinarnej. Robimy to w nowoczesnym zakładzie. Naszym odbiorcom, w tym sieciom handlowym, dostarczamy półprodukt, który następnie pakowany jest na tacki. Rozwój rynku wołowiny mogłaby wydatnie wzmocnić systemowa promocja walorów tego jakże ważnego w diecie Polaków mięsa, czego pierwszym symptomem jest program QMP realizowany obecnie przez Polski Związek Hodowców Bydła Mięsnego z udziałem naszej firmy. Ze względu na to, że nasz zakład znajduje się w pobliżu dużej aglomeracji miejskiej, musieliśmy szczególnie zadbać o normy środowiskowe. Zdecydowaliśmy się pójść w kierunku utylizacji wszystkich odpadków poubojowych, których w przypadku bydła jest dużo, na produkcję nawozów mineralno-organicznych. W tym celu opracowaliśmy i zainstalowaliśmy specjalną technologię pozwalającą stworzyć takie nawozy. Takie nowatorskie rozwiązanie stosujemy, jako jeden z niewielu w kraju zakładów w branży mięsnej. Zdobyty przez nas tytuł Wzorowego Agroprzedsiębiorcy RP 2013 to dla nas ogromne wyróżnienie i zaszczyt, to także docenienie naszych wieloletnich wysiłków na rzecz wprowadzenia do diety Polaków dobrej jakościowo i zdrowej wołowiny.