Firma została założona w 1990 roku jako sklep mięsny, w następnym roku powstał drugi sklep. W 1993 roku rozpoczęto ubój mięsa na początku na potrzeby własnych sklepów a później również innych zakładów produkcyjnych i hurtowni.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Henryk Kowalczyk tworzą: Ubojnia Bydła i Zakład Rozbioru Mięsa. Zakłady położone są w odległości kilku kilometrów od trasy DK-1 w okolicach Częstochowy. Od czerwca 2008 roku rozpoczęto rozbiór mięsa w nowo wybudowanym nowoczesnym zakładzie spełniającym wymogi UE w Bargłach. Obecnie zakład zatrudnia 80 osób, docelowo planuje zatrudnienie około 120 osób. Od stycznia 2011 roku na terenie zakładu w Bargłach rozpoczęto drugi etap rozbudowy, który obejmuje budowę nowoczesnej ubojni oraz linię do produkcji nawozów mineralno-organicznych. Firma dysponuje własną bazą transportową, która dostarcza towar bezpośrednio do magazynu Klienta. Zakład rozbioru prowadzi rozbiór ćwierci wołowych (głównie z bydła młodego pochodzenia krajowego) na elementy kulinarne. Nowy zakład rozpoczął dynamiczną ekspansję na rynkach województwa śląskiego, całego kraju, Unii Europejskiej oraz krajów trzecich. Ze względu na wysoką jakość wyrobów pozyskał w krótkim czasie wielu odbiorców do których należą hurtownie oraz duże sieci handlowe. Oferuje w ciągłej sprzedaży całą gamę elementów kulinarnych z mięsa wołowego pakowanych lub luzem. Rozbiór utrzymany jest w 48 godzinnym rytmie uboju. Wychodząc naprzeciw potrzebom dynamicznie rozwijającego się rynku gastronomicznego jako jedna z nielicznych firm w kraju firma oferuje tzw. ”mięsa wołowe sezonowane”. Uruchomienie naszej nowej ubojni w pierwszym kwartale 2012 roku otworzy przed nami nowe rynku zbytu, ponieważ plany budowy zostały przystosowane do wymagań produkcji mięs koszernych oraz uboju rytualnego Halal.
Firma dysponuje własną bazą transportową, która dostarcza towar bezpośrednio do magazynu Klienta. Zakład rozbioru prowadzi rozbiór ćwierci wołowych (głównie z bydła młodego pochodzenia krajowego) na elementy kulinarne. Nowy zakład rozpoczął dynamiczną ekspansję na rynkach województwa śląskiego, całego kraju, Unii Europejskiej oraz krajów trzecich. Ze względu na wysoką jakość wyrobów pozyskał w krótkim czasie wielu odbiorców do których należą hurtownie oraz duże sieci handlowe. Oferuje w ciągłej sprzedaży całą gamę elementów kulinarnych z mięsa wołowego pakowanych lub luzem. Rozbiór utrzymany jest w 48 godzinnym rytmie uboju.
Prowadzimy sprzedaż ćwierci wołowych, elementów wołowych oraz wołowiny kulinarnej. Oferujemy kompleksowe zaopatrzenie w elementy wołowe luzem oraz pakowane: vacum bądź MAP. W naszej ofercie znajdziecie Państwo duży wybór najwyższej jakości mięsa wołowego posiadającego aktualne badania. Bierzemy czynny udział w imprezach wystawienniczych: Targach Polagra-Food, Piknikach Spożywców oraz lokalnych imprezach wystawienniczych.